UP - logo
Univerza na Primorskem Univerzitetna knjižnica (UPUK)
  • Programme and abstracts [Elektronski vir] = Program in povzetki
    International conference The Yugoslav laboratory of political innovation: the origins, synthesis and international influences of self-management socialism (2018 ; Koper)
    Na konferenci bomo v sodelovanju s strokovnjaki iz različnih evropskih držav osvetlili proces oblikovanja jugoslovanskega samoupravnega socializma kot alternative sovjetskemu sistemu in kot modela ... družbene ureditve, ki je zbujal zanimanje tudi med progresivnimi gibanji v demokratičnih državah. V tem pogledu bodo zajeti ne le idejni tokovi, po katerih so se ravnali ključni snovalci samoupravnega socializma, ampak tudi njihova bogata in več desetletij trajajoča intelektualna in politična interakcija z evropskimi socialisti in socialdemokrati. Na podlagi te dialoške odprtosti so nekateri mednarodni strokovnjaki v samoupravni ureditvi videli vzor industrijske demokracije in potencialno tretjo pot med zahodnim kapitalizmom in sovjetskim birokratizmom, privrženci "odprtega marksizma" pa so v jugoslovanski stvarnosti prepoznali omejitve, zaradi katerih se ta eksperiment ni izšel. Zbornik vsebuje uvodno besedo, program konference in povzetke prispevkov.
    Vrsta gradiva - zbornik ; neleposlovje za odrasle
    Izdaja - Elektronska izd.
    Založništvo in izdelava - Koper : Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Inštitut za zgodovinske študije, Založba Annales ZRS, 2018
    Jezik - angleški
    ISBN - 978-961-6964-97-5
    COBISS.SI-ID - 294784256